Înapoi la lista de noutăți

Află ce stă în spatele construcției blocului locativ Premium Residence și din ce motiv acesta este unul dintre cel mai rezistente la cutremur

28 Februarie, 2023

Actualmente, tot mai des primim întrebarea cât de rezistent la cutremur și cât de calitativ este blocul locativ Premium Residence?

Daca este sa vorbim despre rezistenta seismica, un rol extrem de important il are Proiectarea și Edificarea.

Proiectarea acestui bloc a fost executata în conformitate cu cerinţele normativelor în vigoare şi satisface criteriile reglamentate în “Legea nr. 721 din 02.02.1996 privind calitatea în construcţii.

Pentru executarea corecta a acestui proiect, zilnic, pe santier se află dirigintele de șantier si responsabilul tehnic pentru realizarea intocmai până în cele mai mici detalii a proiectului si supravegherea lucraruilor executate de catre muncitori.

La blocul dat a fost adoptata schema de tip Cadre cu diafragme de rigidizare. Aceasta schema constructiva este des intalnita la blocuri cu multe nivele si se recomanda de normativele privind constructia in zone seismice , în caz de cutremur, rigiditatea este asigurata de scheletul cladirii coloane, grinzi, diafragme de rigidizare si discurile monolite ale placilor de plansee , oferind siguranta in plus la cutremur.

Totodată, menționăm faptul că conform hartii de zonare seismica a or. Chisinau, terenul de constructie se afla pe zona cu intensitatea seismica de 8 grade pe scara MSK-64 (Medvedev-Sponheuer-Karnik) scara seismica adoptata pe teritoriul Republicii Moldova.

La moment, în spațiul public persistă ideea că blocurile construite în prezent nu sunt sigure comparativ cu blocurile care se construiau pe timpuri.

Care sunt argumentele în baza cărora oamenii sa fie siguri de calitatea in constructii care se executa in mun. Chisinau si respectiv pe terenul sus mentionat?

  1. In primul rând. dacă e să pornim de la etapa de proiectare, este de mentionat ca proiectul a fost executat de catre persoane, specialisti atestati in domeniul dat, in baza unui certificat de urbanism eliberat de catre autoritatile publice locale pe terenul repartizat pentru constructii.
  2. Proiectul aeste efectuat în conformitate cu cerinţele normativelor în vigoare.
  3. Raportul geotehnic a terenului la fel este executat de catre persoane, specialisti atestati in domeniu in baza caruia se stabileste intensitatea seismica tipurile de soluri ce vor servi ca temelie la constructia data.
  4. Calculul spatial ce tine de rezistenta si stabilitate la cutremur al constructiei date se efectueaza in programe de calcul licentiate de catre un specialist atestat in domeniu, sau de catre inginerul atestat in domeniu.
  5. Arhitectul sef de proiect cit si inginerul sef de proiect , prin stampile si semnaturi cit si stampilele de verificatori in domeniu confirma executia documentatiei de proiect de catre specialisti cu respectarea normelor in vigoare.
  6. Alegerea tipului de fundatii la constructia data este adoptata reesind din datele raportului geotehnic, in cazul dat de tip radier general cu o inaltime de 1.5m (placa), care se sprijina pe perna de fundatie din pietris compactat cu o inaltime de 1.5m.
  7. Diafragmele de rigidizare sporesc stabilitatea cladirii pe verticala in caz de cutremur.
  8. Toate lucrarile, etapele, fazele determinate, lucrarile ascunse ma refer la aramare si alte lucrari ce devin ascunse se supravegheaza de catre autorii proiectului si de catre Dirigintele de santier ce se confirma prin procese verbale semnate si stampilate de specialisti in cartea tehnica a constructiei.
  9. Inaintea fiecarei etape de betonare se iau probe din fiecare partida de beton care respectiv se duc la laboratoare de incercari ce confirma calitatea produsului si ulterior sunt confirmate de catre inginerul sef de proiect.

Calitatea executarii lucrarilor din domeniul constructiilor, incepind de la faza initierilor lucrarilor de proiectare pina la darea in exploatare a obiectivului cit si durata de viata a constructiei date este asigurata de Legea nr. 721 din 02.02.1996 privind calitatea în construcţii.

Menționăm faptul că pereții exteriori ai blocului vor fi executați din BCA. Această decizie a fost luată din considerent că are multe avantaje, cel mai  important fiind ca este o umplutură ușoară ceea ce ne permite să nu încărcăm în plus carcasa cladirii. Deseamenea, coeficientul termic al acestui material este foarte înalt comparativ cu alte materiale.

Iar in caz de cutremur, blocurile de BCA au o rigiditate mai inalta comparativ cu alte materiale.

Pentru rezistența seismică a unui bloc este foarte important ca soluțiile proiectantului asupra constructivului casei să fie executate corect si exact, conform proiectului.

Comandă un apel

Comandă un Apel

Suntem mereu disponibili să facem o consultație, apelează-ne sau lasăne un numar de contact și vă sunăm noi în cel mai scurt timp!